Hedemoraprofil får förtjänstmedalj av Riksantikvarieämbetet

Calle Eklund. Foto: Eva Fadeel/Riksantikvarieämbetet (CCBY)

Foto: Eva Fadeel/Riksantikvarieämbetet (CCBY)

Under Riksantikvarieämbetets Höstmöte i Solna avslöjades att Hedemorabon Calle Eklund är årets vinnare av Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2015. Calle Eklund har arbetat aktivt och målmedvetet med att föreviga Hedemoras kulturarv, bland annat på den digitala allmänningen Wikimedia Commons.

– Det är inte jag som person som ska ta åt mig äran för det här. Jag tycker att priset borde gå till alla som skriver lokalhistoria på Wikipedia och till lokalhistoriska ideella krafter, säger Calle Eklund.

Calle Eklund sköter Hedemora Gammelgårds hemsida, Twitter och Facebookkonton och skriver kontinuerligt om Hedemoras platser och lokalhistoria. Han har har i snart tio års tid arbetat aktivt med att skriva i Wikipedia och lägga in bilder i databasen Wikimedia Commons. De digitala verktygen gör att mindre orter och glesbygden får en chans att hävda sin existens även då de inte är kommersiellt intressanta att skildra.

– För mig är det viktigt för att det ska finnas en bredare bild av landet, en bredare bild av historia och även av kulturellt viktiga platser. Försvinner byggnaderna i framtiden så finns informationen i alla fall kvar. Digitaliseringen ger en möjlighet att sprida och bevara kunskap, säger han.

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj delas ut årligen, sedan 1981, till en person som gjort stora insatser inom kulturmiljövården, helst utanför det professionella fältet. Medaljen delas ut i samband med Riksantikvarieämbetets årliga Höstmöte.

Tidigare pristagare
2014: Gudrun Norstedt
2013: Hélio Ricardo Duarte
2012: Bengt Spade
2011: Göran Gudmundsson
2010: Engelska pojkar och flickor, Malmberget
2009: Kerstin och Egil Bergström
2008: Fredrik Blomgren
2007: Lena och Michael Michaëlsson

(2015-11-11)