Skissernas Museum är Årets museum 2019

Skissernas Museum. Foto: Johan Persson

Skissernas Museum. Foto: Johan Persson

”Med tillgänglighet och hållbarhet i fokus har Skissernas Museum förändrat både byggnad, innehåll och arbetssätt. Det visar prov på hur ett innovativt och strategiskt helhetsperspektiv ser ut i teori och praktik.” Därför tilldelas museet i Lund utmärkelsen Årets museum 2019.

– Årets museum har en nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Skissernas Museum har etablerat sig som en mötespunkt där kreativiteten får ta plats genom ett imponerande publikt utbud som lockar både nya och bekanta målgrupper, säger Mats Persson, generalsekreterare Sveriges Museer.

I sin motivering beskriver juryn att Skissernas Museum lyfter vår tids stora frågor, som makt och klimat. Genom att adressera breda besöksgrupper och välkomna en utomstående blick, bland annat med studentguider från skilda ämnesområden, skapar Skissernas museum mervärde och genomslag i samtal kring konst och ett vidgat begrepp om konstnärliga processer.

– Skissernas Museum lyfter sina verk och den konstnärliga processen med en äventyrlig ömhet som inspirerar både besökare och kollegor, säger Pontus Forslund, ordförande Svenska ICOM.

Skissernas Museum tog emot utmärkelsen Årets museum 2019 under invigningen av Museernas Vårmöte som i år hålls i Östersund den 9-11 april. Priset, ett vandringspris bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom, delades ut av kulturminister Amanda Lind.

Juryns motivering:
”Skissernas Museum har med tillgänglighet och hållbarhet i fokus förändrat både byggnad, innehåll och arbetssätt. Det visar prov på hur ett innovativt och strategiskt helhetsperspektiv ser ut i teori och praktik. Museet lyfter vår tids stora frågor, som makt och klimat. Genom att adressera breda besöksgrupper och välkomna en utomstående blick, bland annat med studentguider från skilda ämnesområden, skapas mervärde och genomslag i samtal kring konst och ett vidgat begrepp om konstnärliga processer.”

Juryn för Årets museum har bestått av Isabella Nilsson, ständig sekreterare i Konstakademin, Pontus Forslund, enhetschef Administration & Fastighet, Sektor Museer, Göteborg, Anna Hyltse, t f chef för Göteborgs konstmuseum och Liv Ramskjaer, generalsekreterare Norges museumsförbund.

Tidigare pristagare
2018: Göteborgs konstmuseum 
2017: Prins Eugens Waldemarsudde
2016: Tekniska museet
2015: Marinmuseum
2014: Göteborgs stadsmuseum
2013: Jamtli
2012: Kulturparken Småland
2011: Flygvapenmuseum
2010: Nordiska Akvarellmuseet
2009: Världskulturmuseet
2005: Värmlands museum
2004: Kulturen i Lund
2003: Moderna museet
2002: Malmö Museer
2001: Riksutställningar
2000: Textilmuseet i Borås
1999: Arkitekturmuseet
1998: Örebro läns museum
1997: Norrtälje konsthall
1996: Livrustkammaren
1995: Skaraborgs länsmuseum
1994: Judiska Museet

(2019-04-09)