Nyheter

Hallwylska museets samlingar digitaliserade och sökbara

Nu kan ännu fler få möjlighet att ta del av Hallwylska museets samlingar och fördjupa sig i palatsets historia. Nyligen avslutades arbetet med att digitalisera det omfattande katalogverk som husets ägarinna, Wilhelmina von Hallwyl, lät sammanställa över alla sina föremål i huset.

Lösning i sikte för Svenska Migrationscentrets material

I början av mars gick Svenska Migrationscentret i Karlstad i konkurs med 12,5 miljoner kronor i skulder. Framtiden för föreningens material har sedan dess varit oviss, men nu tycks en lösning vara nära. (Rötter)

Hot och skadegörelse vid svenska museer

Under 2015 utsattes personal på vart tredje svenskt museum någon gång för våld och hot. Hot och trakasserier mot besökare förkom vid vart tionde museum, visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys. [DN]

Waldemarsudde blir självständigt från Nationalmuseum

Regeringen föreslår i vårbudgeten för 2017 att konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde avskiljs organisatoriskt från Nationalmuseum för att bättre kunna bedriva sin verksamhet i enlighet med föreskrifterna i prins Eugens testamente.

Forskare fördjupar bilden av bronsålderns integration

Dagens europeiska genetik är ett resultat av att migrerande herdar från Yamnaya-kulturen mötte stenåldersjordbrukare i norra och östra Europa. I en ny vetenskaplig artikel hävdas att unga Yamnayakrigare som var ute på räder gifte sig med lokala stenålderskvinnor och antog en mer bofast jordbrukarlivsstil.

Mer tillgängligt kulturarv med Kulturarvs-IT

Under 2017 fördelar Riksantikvarieämbetet över tio miljoner kronor i bidrag till Kulturarvs-IT för museer och andra kulturinstitutioner i hela Sverige. Pengarna ska användas för löner till arbetsledare för personer med funktionshinder. Sammanlagt har 20 institutioner beviljats bidrag.

Strömsholm får hästmuseum

Strömsholms Utvecklings AB ska starta ett hästmuseum för att bevara och återberätta historier och anekdoter kring hästarna och dess verksamhet i Strömsholm både då, nu och i framtiden.

Inga svenska traditioner på Unescos listor över kulturarv

Fika, nyckelharpa och luciatåg. Det är några av svenskarnas förslag på vilka traditioner som borde tryggas för eftervärlden. Men rädslan för värdehierarkier gör att regeringen inte vill nominera svenska förslag över immateriella kulturarv till Unescos internationella listor.

Fynd från bronsåldern i Umeå

Tanken är att den omdiskuterade Västra länken ska byggas på precis samma ställe i Umeå som flera arkeologiska fynd från bronsåldern gjorts. Nu är arbetet igång med att kartlägga de fynd som har överträffat alla förväntningar. [SVT Nyheter Västerbotten]

Hasse & Tage-museet kan leva vidare

Hasse & Tage-museet i Tomelilla som dragits med ekonomiska problem har nu fått en välbehövligt tillskott i kassan. Det är Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta som delat ut ett stipendium på 100 000 kronor. [YA]

Greta Garbos hem säljs i original

Greta Garbos garderob och konst har sålts för höga summor på auktioner de senaste åren. Nu säljer familjen också hennes lägenhet i New York. Med stjärnans högst personliga inredningsstil intakt. [Kulturnytt]

Bred politisk enighet om ett demokrati- och migrationsmuseum

Kommunstyrelsen i Malmö har beslutat att godkänna förslaget om att etablera ett demokrati- och migrationsmuseum med nationellt ansvar i Malmö. I april lämnas rapporten över till demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke och förhoppningen är att kunna se ett museum på plats inom 5-6 år.

Svenskarna och deras fäder – årets bok om svensk historia

Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren av Karin Bojs och Peter Sjölund har utsetts till Årets bok om svensk historia 2016. Det är Nättidningen Svensk Historias läsare som röstat fram Svenskarna och deras fäder bland åtta nominerade böcker.

”Transpersoner göms undan i vår historia”

1600-talet handlar lika mycket om drottning Kristinas transhistoria som stormaktstiden. För att på allvar förstå varför transperspektivet förpassats till marginalerna måste vi förankra det i historieskrivningen och ge människor med transerfarenhet ett sammanhang att utgå ifrån. Det skriver Aleksa Lundberg, som just nu spelar drottning Kristina i pjäsen ”Kung Kristina Alexander”, i en debattartikel i Aftonbladet.

Nya fynden som kullkastar källarteorin

En riktigt gammal källare var nog egentligen munkarnas fiskdamm. För ett par veckor sedan hittade arkeologerna en fantastiskt välbevarad träanläggning – en 1500-talskällare, tänkte de. Men det var nog en fiskdamm de hittade under det tidigare busstorget i Linköping. [ÖC]

Släktforskarförbundet startar tidningsupprop

Sveriges Släktforskarförbund har startat ett upprop för friare tillgång till äldre digitaliserade dagstidningar. Kungliga bibliotekets tolkning av upphovsrättslagen innebär att de digitaliserade dagstidningar som är 115 år eller yngre i dag bara får läsas på KB.

Annonser

Boken Norrköpings gatunamn<
Däck online hos Tirendo
Hyra förråd Lidingö
Kontorsmaterial till lågpris -
bl a kuvert, pärmar, kopieringspapper

STS Alpresor Tidningar om historia & vetenskap

Nyhetsbrev

Just nu prenumererar 3035 personer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Dagens datum

  • Den 25 april 1979 lyckades Malmö FF, genom seger med 1-0 mot Austria Wien, som enda svenska lag någonsin ta sig till final i Europacupen för mästarlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!