Nyheter

Birgittapriset till två medeltidsforskare

Birgittapriset 2018 går till medeltidsforskarna Ingela Hedström och Sara Risberg som kastat nytt ljus över livet i Vadstena kloster. Priset på 30 000 kronor delas årligen ut av den ideella föreningen Birgittastiftelsen.

Göteborgs konstmuseum är Årets museum 2018

Genom att arbeta nyskapande har Göteborgs konstmuseum skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för sin region. Därför tilldelas museet utmärkelsen Årets museum 2018.

Säves gotländska samlingar digitaliserade

En skatt av bilder och lokalhistoriska anteckningar från Gotland har nu gjorts tillgängliga i digital form. Kulturhistorikern och konstnären Pehr Arvid Säve samlade under 1800-talet in lokalhistoriskt material som nu blir åtkomligt för alla.

Det forna Gamla Uppsala visualiseras

Kungshögarna är bara en spillra av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna. Men med VR-teknik kan man nu besöka Gamla Uppsala när det var nytt.

Sveriges kulturgiganter får nytt hem på nätet

Nu får Dag Hammarskjöld, Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Tomas Tranströmer, Selma Lagerlöf och andra kulturgiganter ett nytt hem på nätet. Med Kungliga bibliotekets nya katalogtjänst Arken blir det lättare att forska i bibliotekets personarkiv och enskilda arkiv.

Statens övergrepp mot tornedalingar kartlagda

I går överlämnade Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset och Ungdomsförbundet Met Nuoret förstudien Då var jag som en fånge. Statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800-och 1900-talet till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Romerskt mynt funnet i Norrköping

Ett 19 millimeter stort romerskt mynt har hittats i Fiskeby strax utanför Norrköping. Fyndet gjordes när ett stort område undersöktes med metalldetektor och myntet visade sig var en romersk denar från omkring år 170. [SVT Nyheter Öst]

På jakt efter drottningens lusthus – hittade mynt

Ett säkert vårtecken är att utgrävningarna vid Kalmar slott har börjat. Redan vid starten hittades ett mynt från 1400-talet. Det arkeologerna letar efter är drottningens lusthus. [P4 Kalmar]

Internationell konferens om det kyrkliga kulturarvet

Det är en utmaning att bevara och använda kyrkorna på bästa sätt, anser Lunds stiftsantikvarier som nu bjuder in till den första internationella konferensen om det kyrkliga kulturarvet i Sverige med fokus på utveckling och användning.

Katherine Hauptman ny chef för Historiska museet

Katherine Hauptman blir ny chef för Historiska museet i Stockholm. I uppdraget ingår att främja kunskapen om och intresset för Sveriges historia och att utveckla museet till ett ännu mer populärt besöksmål.

Järnframställning i Norrbotten för 2 500 år sedan

Den etablerade uppfattningen om vid vilken tid människan började framställa järn i norr är hela två tusen år fel, enligt en arkeologisk studie från Vivungi i Norrbotten. Studien publiceras snart internationellt. [NSD]

Anrika järnvägsstationer blir statliga byggnadsminnen

Regeringen har beslutat att fyra stationsmiljöer förklaras som statliga byggnadsminnen: Ornäs station i Borlänge kommun, Landeryds station i Hylte kommun, Fåglaviks station i Herrljunga kommun och banvaktsstugan i Pessinajokk, Kiruna kommun.

Länsstyrelsen vill bevara kärnkraftverk

Länsstyrelsen i Stockholm vill stoppa den planerade rivningen av värmekraftverket i Ågesta, som var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Myndigheten vill att anläggningen bevaras som ett kulturminne från kalla kriget. [Mitt i Stockholm]

10 miljoner fördelas till Kulturarvs-IT

I år fördelar Riksantikvarieämbetet över tio miljoner kronor i bidrag till Kulturarvs-IT för museer och andra kulturinstitutioner i hela Sverige. Pengarna ska användas för löner till arbetsledare för personer med funktionshinder. Sammanlagt har 22 institutioner beviljats bidrag.

Unik bok kastar nytt ljus över Sveriges historia

Kyrkomannen Olaus Magnus var bland de första att berätta om Stockholms blodbad. Hans handskrivna skildring finns i ett unikt och tidigare okänt exemplar av den danska krönikan Gesta Danorum. Kungliga biblioteket har köpt in boken och kan därmed bevara och tillgängliggöra en värdefull pusselbit i svensk historieskrivning.

Annonser

Annonser

Kontorsmaterial till lågpris -
bl a kuvert, pärmar, kopieringspapper
Låt inte en historia av dåliga lån förstöra för dig! Samla lånen hos Lånemäklaren!

Nyhetsbrev

Just nu prenumererar 3810 personer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Dagens datum

  • 1703 Den 21 april 1703 segrade den svenska armén ledd av Karl XII över det sachsiska kavalleriet i rytterislaget vid Pultusk.