Nyheter

16 miljoner kronor till lokalt kulturarvsarbete

Nu fördelar Riksantikvarieämbetet 16 miljoner kronor i direkt projektstöd till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter över hela landet.I år har 136 kulturarvsprojekt fått del av pengarna. Totalt inkom 360 ansökningar.

Storskalig ölbryggning i Uppåkra på järnåldern

Arkeologer har funnit förkolnat skalkorn med groddar som visar att man producerat malt till ölbryggning i Norden redan under järnåldern. Fynden som gjorts i Uppåkra utanför Lund tyder på att man framställt öl i stor skala, för högtider och handel.

Garnisonsmuseet invigt på Axevalla hed

Efter många års arbete har nu Garnisonsmuseet Skaraborg invigts. Museet är tillbaka där det en gång började – på Axevalla hed. [Skövde Nyheter]

Slut på jakten efter Magnus Ladulås kvarlevor

Förvaltningsrätten säger nej till fler undersökningar i Riddarholmskyrkan i Stockholm där man söker Magnus Ladulås kvarlevor. Sökandet efter medeltidskungens benknotor har pågått i många år och arkeologer på Stockholms stadsmuseum hade önskat undersöka ett ytterligare utrymme i kyrkan. [Kulturnytt]

Storskalig valjakt kan ha inletts redan på 500-talet

Den storskaliga jakt på val som lett fram till att många arter i dag är utrotningshotade kan vara flera hundra år äldre än vad som tidigare antagits, anser en grupp arkeologer från Uppsala och York. Resultaten presenteras i European Journal of Archaeology.

Hälsoläger på slott var vapenträning

Hälsoläger var en täckmantel för militär utbildning för unga norrmän som flytt den tyska ockupationen under andra världskriget. Mauritzbergs slott utanför Norrköping var en platserna där ”polistrupperna” tränades och där restes i måndags en minnessten.

Nya fynd vid skeppsvraket Mars utanför Öland

Sedan början av juni pågår fortsatta undersökningar av skeppsvraket Mars på havsbotten utanför Öland. Årets undersökningar har haft som huvudmål att söka av den fyndrika botten runt själva skrovet med hjälp av robotkameror och djupdykare.

Äldsta fyndet av inälvsparasit i Sverige

Ett av världens nordligaste och äldsta fynd av piskmask har hittats i Sverige. Ägg från inälvsparasiten återfanns i en 7 000 år gammal grav vid Strandvägen i Motala.

250 orglar får personligt besök

De kommande 2 åren ska samtliga 250 orglar i Västerås stift besökas och undersökas utifrån bland annat historik och kulturhistoriskt värde. Resultatet ska hjälpa stiftets församlingar att planera underhållet av sina orglar, men också göras tillgängligt för forskning och allmänhet.

300-årigt snus hittat i Norrköping

En liten snusdosa från 1700-talet hittades vid utgrävningen i Inre hamnen i Norrköping. Den gömde på en överraskning – 300 år gammalt snus. ”Det är ett ovanligt fynd”, säger Karin Lindeblad på Arkeologerna.

Så blev Sverige en av världens mest stabila demokratier

Hur utvecklades svensk demokrati och hur blev vi av med valfusket? Statsvetare i Lund har nu undersökt svenskt valfusk och dess bakomliggande orsaker – från 1719 till början av 1900-talet. Slutsats: byråkrater och politiska partier har störst möjligheter att påverka fusket.

”Vi behöver resurser för att rädda hotat kulturarv”

”Musikverket ansvarar för en kulturhistorisk skattkammare, men stora delar av detta kulturarv riskerar att gå förlorat. 22 000 teaterföremål och en stor mängd ljudinspelningar är i behov av akuta insatser. De kan fortfarande räddas, men det kräver extra resurser nu. Och det kan inte vänta”, skriver företrädare för Musikverket,

Stora historiepriset 2018 till Ida Östenberg

Stora historiepriset går i år till Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet samt forskare vid Kungl. Vitterhetsakademien. ”Östenberg har under flera år övertygande argumenterat för de långa historiska perspektivens betydelse för att förstå dagens stora samhällsutmaningar”, skriver juryn.

Dalslands kanal är årets industriminne

Dalslands Kanal AB tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2018 för ett ambitiöst arbete med bevarande, informationsspridning och samverkan kring Dalslands kanal. Kanalen är ett levande industriminne där varor och människor färdats i 150 år.

Kvinnohistorien får museum utan lokal

Nya Stockholms Kvinnohistoriska kommer inte likna något annat museum. Det har inga egna lokaler – i stället ska det inta andra museer och kulturorganisationer, för att lyfta fram kvinnornas historia där. [DN]

Kyrkorenoveringen blev en arkeologisk utgrävning

Plötsligt hittade man oväntade skelettdelar och en okänd träkista när kyrkan skull renoveras. Det ledde till en stor arkeologisk utgrävning av Sankta Maria kyrka i Åhus. [P4 Kristianstad]

Annonser

Annonser

Kontorsmaterial till lågpris -
bl a kuvert, pärmar, kopieringspapper
Låt inte en historia av dåliga lån förstöra för dig! Samla lånen hos Lånemäklaren!

Nyhetsbrev

Just nu prenumererar 3839 personer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Dagens datum

  • 1921 Den 24 juni 1921 beslutade Nationernas Förbund att Åland skulle tillhöra Finland.