Historia om mobiltelefoners framfart i samhället

Martin Cooper, tidigare VD för Motorola. Sägs ha uppfunnit den första handhållna och trådlösa telefonen

Martin Cooper, tidigare VD för Motorola, sägs ha uppfunnit den första handhållna och trådlösa telefonen.

Mobiltelefoner var ursprungligen skapade så att människor kunde prata medan de körde bil, därför ursprungsnamnet var ”car phone” eller ”biltelefon”. Som man kan höra på det svenska namnet mobiltelefon så kan man göra den enkla översättningen att det är en medtagbar telefon att använda i till exempel en bil.

De äldsta mobiltelefonerna var otympliga, tunga och dyra i jämförelse med dagens modernare versioner.

Världens första mobiltelefon

Den första mobiltelefonen lanserades 1983. Det var Motorolas DynaTAC 800x och gick för ungefär 40 000 kronor i dagens valuta. I den kunde du inte prata mer än 30 minuter innan du var tvungen att ladda upp den igen och den var ungefär 30 cm lång.

Trots dess storlek var den då känd som världens mest portabla telefon som någonsin gjorts. Motorola DynaTAC 800x hade dock lite hjälp på traven med inspiration av tidigare tillverkare som inte lyckats hela vägen med sina egna designer.

I 1908 fanns det en man som påstått sig uppfunnit den trådlösa telefonen och han var då ansedd som så pass galen att han var anklagad för bedrägeri.

1949: AT&T´s mobiltelefonservice

1949 så lanserades AT&T´s mobiltelefonservice för installation av mobil telefoni i din bil. Denna var initialt endast tillgänglig i St. Louis, USA. Bara några år senare var denna tjänst dock tillgänglig i över 100 närliggande städer.

Denna nättjänst gav ungefär 5000 personer möjligheten att ringa cirka 30 000 samtal i veckan och var tvunget att bli manuellt kopplad av en mobiloperatör. Du var även tvungen att hålla nere en knapp för att prata, och släppa för att lyssna – precis som den moderna walkie-talkien.

Om du ville ha en mobiltelefon i din bil så var du tvingen att installera ungefär 36 kg utrustning och var inte helt billigt.

Endast tre radiokanaler var tillgängliga åt gången, så endast tre samtal kunde pågå samtidigt i varje stad. Ett samtal kostade initialt cirka 50 kronor i dagens valuta för att ens ringa.

1973: Det första mobiltelefonsamtalet gjordes

Från att endast kunna använda en mobiltelefon I din bil så öppnades möjligheten att ringa från en trådlös telefon 1973. Samtalet gjordes av en av Motorolas anställda, Martin Cooper. Martin Cooper ringde till Dr. Joel Engel och samtalet gjordes på en prototyp av Motorolas DynaTAC. Den vägde då 1.1 kg och var 23 cm lång.

Motorolas DynaTAC

Motorola släppte 1983 den första populära mobiltelefonen, som då kostade 4000 kronor i dagens valuta. Du kunde prata i cirka 30 minuter och Motorola spenderade över $100 miljoner och tog över 10 år att framställa.

Den blev omåttligt populär och efterfrågan översteg utbudet och tusentals människor stod I kö för att få köpa en.

1993: IBM Simon: Den första smartphonen?

Många har missuppfattningen att Apple släppte den första smarta mobiltelefonen, men experter kallar IBM Simon den första smartphonen. Jämförelse med dagens smartphones så såg den väldigt rolig ut.

I den hade du tillgång till en kalender, adressbok, klocka, anteckningsblock, email, touch screen och ett tangentbord som inte var av T9-modellen.

Den sålde ungefär 50 000 exemplar mellan augusti 1994 och februari 1995. De använde nätverket Bell, vilket nådde till 15 stater i USA och kostade cirka 9000 kronor i dagens valuta.

Moderna, till exempel alla mobiloperatörer listade av abono.se visar hur priserna har blivit så pass konkurrenskraftigt nedsatta att varje samhällsklass nu har tillgång till mobila samtal.

2008: Apples iPhone 3G

Detta var telefonen som Steve Jobs, under Apples fana, lanserade 2008 och förändrade mobiltelefonen för evigt. Den blev omåttligt populär då den kombinerade Apples populära mediaspelare, iPod med en multifunktionell mobiltelefon. Bland annat introducerades mobilkameran för första gången som en värdig motståndare till digitalkameran.

Designen var stilren och modern och Apple har fortsatt lansera nya modeller årsvis tills än idag.