Idrottshändelserna som Sverige inte glömmer

Genom åren har Sverige fostrat enastående idrottsmän. Dessa män och kvinnor har inte bara imponerat i sina respektive idrotter på nationell nivå. De har även slagit den internationella publiken med häpnad. På samma sätt som det finns särskilda idrottsmän som har skrivit in sina namn i de svenska historieböckerna, såsom Ingmar Stenmark, finns det också särskilda händelser som har gjort det. Här är tre av de största.

VM-brons i fotboll 1994

En uppenbar klassiker är det svenska herrlandslagets VM-brons från 1994. VM spelades i USA och bronsmatchen spelades den 16 juli på Rose Bowl Arena framför en publik på över 91 000 åskådare. Motståndarna var Rumänien. Redan i första halvlek visade svenskarna att bronset skulle bli deras. Fyra mål gjordes inom 40 minuter och Rumänien lyckades aldrig ta sig förbi Thomas Ravelli som stod i målet. Målhjältarna var Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson och Kennet Andersson.

Det var Sveriges första medalj sedan de tog silver på hemmaplan 1958 och sedan 1994 har det inte blivit fler medaljer för herrlandslaget. Under det senaste världsmästerskapet tog sig landslaget till kvartsfinal men åkte ut mot England. Nästa stora mästerskap är EM 2020. Landslaget kvalar under hösten för att ta sig till EM-gruppspelet. Enligt spelbolaget Unibet är oddsen att de vinner sin grupp (F) 10.00. Spanien har bäst odds, men Sverige behöver endast komma tvåa i gruppen för att ta sig vidare.

Björn Borgs femte Wimbledon-seger

Björn Borg hade redan fått titeln som Sveriges, och världens, bästa tennisspelare när han gick in i Wimbledon-finalen mot John McEnroe 1980. Matchen hade potential att bli svenskens femte raka Wimbledonseger, och så blev det. Tennismatchen ansågs i 28 år ha varit den bästa någonsin och det finns fortfarande de som hävdar att matchen mellan Roger Federer och Rafael Nadal från 2008 faktiskt inte lever upp till samma klass. Matchen mellan Borg och McEnroe gick till alla fem set och slutade: 1–6, 7–5, 6–3, 616–718, 8–6.

Matchen anses vara en av 1900-talets största sporthändelser. Detta är inte endast för att Björn Borg blev den första att vinna Wimbledon fem gånger i rad, utan för att rivaliteten mellan de två världsstjärnorna gav matchen en extra glöd. Roger Federer har också vunnit det brittiska mästerskapet fem gånger i rad, men hittills har ingen slagit rekordet.

Ingo vinner på teknisk knockout

Boxning är inte lika populärt i Sverige som det var i mitten av 1900-talet. Intresset var som störst under tiden Ingmar ”Ingo” Johansson var aktiv. Göteborgaren är Sveriges hittills enda världsmästare i tungviktsboxning och titeln fick han när han vann över amerikanen Floyd Patterson den 26 juni 1959. Ingo blev den nya världsmästaren på Yankee Stadium i New York efter en teknisk knockout i den tredje ronden. 30 000 åskådare satt i publiken och över 1 miljon svenskar satt uppe mitt i natten och lyssnade på radion.

Det finns sporthändelser som förändrar världen och det finns händelser som förenar en hel nation. Dessa tre var några av dem.