Kryptovalutans historia i Sverige

Idag så är kryptovalutan en självklarhet i Sverige och många väljer att både investera i de för vinst, eller att bruka de för att genomföra köp. Men för bara några år sedan så hade ingen hört talas om kryptovalutan och ordet Bitcoin betydde inte mycket alls. Så hur har egentligen krypto gått från relativt okänt, till där den är idag?

Kryptovalutan under tidigt 2010-tal

Under tidigt 2010-tal så var Bitcoin bara värda ett par kronor var, och väldigt få människor visste ens om vad det var för något. När folk väl hörde om valutan så var det ännu färre som ville lägga ned tid och energi på att förstå vad det var.

Det var exempelvis en person vid namn Lazlo som i den 22a Maj år 2010 köpte två pizzor för 10 000 Bitcoin. Detta var innan butiker accepterade kryptovalutor som betalmetod så allt var tvunget att hanteras manuellt. Vid tillfället så var en Bitcoin värd ca 3 Svenska ören, år 2022 så ligger dock priset för en Bitcoin på strax under 400 000 kronor, snacka om dyra pizzor!

Vilt varierande priser

Från år 2013 fram till slutet av 2016 så varierade priset en hel del med tiden. Priset för en Bitcoin steg exempelvis till ca 7 500 kronor och sjönk sedan till strax under 4000 kronor på ett och samma år.

Under denna tid så var det enbart hemsidor på det så kallade ‘dark web’ som accepterade decentraliserade kryptovalutor som betalmetod. Detta då en nyckelkomponent av dess funktionalitet var anonymitet vilket kryptovalutor hjälper till med.

Guldrushen år 2017 och kraschen 2018

Trots vilt varierande priser under föregående år så markerade 2017 starten för den så kallade ‘krypto-guldrushen’ där flera stora finansiella institut valde att investera i kryptovalutor. Den största valutan var fortfarande Bitcoin och detta skapade en bubbla som slutligen var tvungen att spricka.

Den 17e December 2017 så var priset för en Bitcoin strax under 185 000 kronor. Endast fem dagar senare, den 22a December 2017 så låg priset på ca 102 000 kronor, priset hade med andra ord fallit med nästan 44% på bara ett par dagar.

Priset fortsatte att falla under 2018 och framåt November 2018 så var priset för en Bitcoin på strax över 50 000 kronor. Något som hände samtidigt var dock att allt fler butiker och företag började acceptera kryptovalutor som betalmetod.

Sverige var sena att acceptera krypto

På en investeringsnivå så var Svenska investerare ungefär i samma takt som resten av världen när det gällde kryptovalutor. Men att använda krypto som betalmetod ansågs länge vara ‘skumt’ eller för ‘illegala aktiviteter’. Detta dels på grund av att kryptovalutor först användes på ‘dark web’ sidor som nämnts ovan. Men även för den anonymitet som de erbjuder.

Svenskar är väl kända för sin åsikt att ‘har man inget att dölja, så har man inget att vara orolig för’ vilket dessvärre gjorde att Sverige hamnade bakom många andra länder när det gäller att använda kryptovalutor som betalning. Trots att du idag kan köpa allt från elektronik till matvaror med kryptovalutor, så tog det faktiskt väldigt lång tid innan du kunde genomföra köp med Bitcoin och Etherium här i Sverige.

Faktum är att det än idag år 2022 kan vara klurigt att hitta en svensk nätbutik som accepterar kryptovalutor som betalmetod. Men allt fler väljer ständigt att acceptera dessa innovativa betalmetoder med tiden.

Läs mer om kryptovalutor på Kryptobull.