Praktiska tips om soffor och andra möbler

Det moderna hushållet behöver inte bara vara funktionellt. De flesta vill skapa en hemtrevlig atmosfär också eller ge uttryck för den egna stilen. Oavsett stil och smak finns det ett antal saker att tänka på när du väljer möbler och hur du sköter möbelvården. Att ta hand om historiska möbler och att placera ut dem på ett lämpligt sätt kan vara nog så svårt. Här kommer lite tips på hur man kan gå tillväga.

Att tänka på när du möblerar

Soffor har fått en central roll i våra hem. I soffan umgås vi med vänner och familj, tittar på tv och läser. Därför bör soffor placeras så att de välkomnar den som kliver in i vardagsrummet. Vänd den så att besökaren inte ser ryggen av soffan, utifall det är möjligt. Om det inte är möjligt kan du placera ett litet bord bakom soffan för att skapa en välkomnande känsla.

Se till att varje rum har något speciellt som fångar blicken. Det kan vara en kamin, en uteplats eller en stor tavla. Tänk i termer av balans. Om stora möbler står i ena änden av rummet kan de gärna balanseras upp med något i den andra änden. En väl vald matta gör vardagsrummet mysigt. Även i sovrummet gör sig mattan väl, men välj gärna en som inte samlar så mycket damm. Glöm inte detaljerna heller! Små kuddar, en liten tavla på en väl vald plats, eller en hängande lampa kan bli pricken över i.

Olika slags möbelvård

Självklart bör du ta väl hand om dina möbler så att de håller så länge som möjligt. Trendrum har en bra guide om möbelvård. Där får vi bland annat lära oss att man aldrig bör utsätta sina möbler för direkt solljus. De kan inte bara blekas utan tygfibrerna kan förstöras också. Sedan är det bra om man regelbundet flyttar sitt- och ryggdynorna på soffor till exempel så att stoppningen inte ska fördelas ojämnt. Det är bra att kontrollera alla skruvar regelbundet och att använda möbeltassar för att inte repa golvet. Om du behöver flytta tunga möbler, soffor till exempel, bör de lyftas så att inte benen går av eller skadas. Soffor och fåtöljer ska man alltid lyfta i stommen för att undvika att sömmar spricker kring armstöden.

Sedan är det olika slags möbelvård för olika slags möbler. Typ av material spelar stor roll i valet av möbelvårdsprodukter. Här är några generella tips om möbelvård beroende på vilket material det rör sig om:

• Läder: Soffor är inte sällan i läder. Om den sköts på rätt sätt håller den länge. Soffor av anilinläder måste alltid behandlas med möbelvårdsprodukter innan användning. Soffor av pigmenterat läder behöver inte behandlas direkt men efter en tids användning bör de impregneras.
• Tyg: Soffor och andra möbler av tyg kan med fördel impregneras för att tåla spill bättre. Dammsug tyget med ett möbelmunstycke för att undvika noppor.
• Trä: Trä är ett levande material som kan hålla länge. Vissa möbler levereras oljade. Då kan man behöva olja in möbeln en gång till innan användning. Det är bra om man oljar in den ytterligare en gång efter några månader. Du märker när det är dags att olja möbeln igen när träet ser ljust och torrt ut. Man bör undvika att placera trämöbler nära värmekällor, som till exempel element. Inomhusmöbler bör heller inte förvaras utomhus. Utifall trämöbeln är lackad eller betsad finns det möbelvårdsprodukter i form av möbelpolish för att behandla ytan.
• Betong: Underhåll betong med vatten och såpa. Låt det torka innan något placeras på möbeln.
• Marmor: Bäst för marmor är grönsåpa.

Vissa möbler utsätts för dagligt slitage och därför kan de behöva lite extra omsorg. Se till så att spill och fläckar avlägsnas med en gång. Torka av och rengör möbeln enligt instruktionerna så att smuts inte gror in eller skadar materialet.