Saker du bör fundera på innan du tar ett lån

När du tar ett lån så är det ett beslut som kan komma att påverka din privatekonomi och det för flera år framåt. Det gör att du bör fundera noga när du ska låna pengar. Det finns en del saker att tänka på kring detta. I denna artikel tar vi upp en del av detta.

Är du verkligen i behov av ett lån?

Det första du ska fundera på är om du verkligen har behov av ett lån. Om så är fallet så finns det ett bra alternativ i form av Viaconto. En annan fråga är vad du ska använda lånet till. Det är inte en bra grej att låna pengar för saker som är onödiga. Att ta ett lån för konsumtion är inte att rekommendera, utan då kan det istället vara ett bättre alternativ att spara till det du vill köpa.

Frågor att fundera över:

• Finns det ett behov av prylen i fråga?
• Är det värt en extra kostnad att få det du vill köpa nu?
• Måste du ha det just nu?
• Kan du spara till saken du vill köpa istället?

Det är oftast en bra motivation att spara om du har ett mål att spara till.

Om du ska låna – jämför

Om det är så att du har bestämt dig för att låna pengar, då är det bra att jämföra olika lån och långivare. Det kan nämligen skilja sig en hel del åt när det handlar om ränta. Ett alternativ är en låneförmedlare, som jämför flera åt dig. Då tas det bara en kreditupplysning på dig dessutom.

Vilket lån passar dig?

Oavsett vad det är för lån du väljer att ta så kostar det dig pengar. Det i form av ränta. Denna varierar en hel del och beror på olika saker. Räntan är det som påverkar månadskostnaden. En del saker kan du påverka på egen hand.
Om du sedan innan har flera små lån och krediter så kan ett samlingslån vara det som passar dig. Då tar du ett nytt, större lån och betalar av alla små.

Hur snabbt kan du återbetala ditt lån?

När du tar ett lån är det även bra att räkna på hur lång tid det tar att betala tillbaka det. Ju längre avbetalningstid du har, desto högre ränta är det och det ger dig en betydligt högre totalkostnad för lånet. När du amorterar, alltså betalar av lånet, så betala så mycket du kan per månad. Ju högre summa du amorterar, desto snabbare blir du av med skulden. Det leder även till lägre ränta att betala av högre amortering varje månad.

Kanske ska du spara istället?

Du bör inte ta ett lån för att boka en resa eller för att köpa kläder, tv eller andra prylar. Lån passar bättre att ta om det är en oväntad situation som uppstår eller om det är större saker som ska köpas, som bil eller hus. Till mindre saker är det bättre att lägga upp ett sparande för. Det i form av målsparande. Se dock även till att även ha ett buffertspararande.