Snabblånets historia i Sverige

SpargrisLån är ett koncept som har existerat sedan civilisationens början. När man talar om lån är det kanske banklån man tänker på först, en låneform som har funnits i strax över 200 år. I modern tid kan man också nämna studielån som i Sverige betalades ut för första gången år 1919.

Snabblån är däremot en relativt ny företeelse, trots att det faktiskt har funnits i flera år nu och blivit en del av mångas vardagsekonomi. Här berättar vi mer om snabblånets historia och hur tillgången till den här typen av lån har förändrats under det senare 2000-talet.

Snabblån – ett i grunden nordiskt fenomen

Det är föga troligt att du aldrig har hört talas om snabblån (även kallat SMS-lån, microlån, privatlån eller blancolån) men för säkerhets skull passar vi på att förklara konceptet här.

I väldigt korta ordalag är ett snabblån en slags kredit som ger dig som låntagare möjligheten att låna en begränsad summa pengar (vanligtvis mellan 500 – 5000 kr) till en högre marknadsränta än de flesta banker. Ett snabblån är alltså dyrare än ett vanligt banklån, men oftast lättare (och snabbare) att få. Kredittiden är också betydligt kortare eftersom lånekostnaden är högre.

Snabblån har funnits i Sverige sedan 2006 men började först att regleras år 2014 genom Lagen om viss verksamhet med konsumentkrediter. Snabblån har länge beskrivits som ett utpräglat nordiskt fenomen med särskilt stor framgång i Sverige och Finland.

I Norge och Danmark har det på senare tid dykt upp enstaka kreditinstitut som förmedlar eller beviljar snabblån men marknaden är fortfarande väldigt begränsad i jämförelse med vårt land. I USA kan snabblånet jämföras med det populära Payday-lånet där låntagaren via SMS (i likhet med varianten SMS-lån) kan ansöka om ett mindre lån och få det beviljat i princip direkt.

Bättre och tryggare regler kring snabblån

I takt med att snabblånet blev alltmer populärt under det senare 2000-talet växte också behovet för ett reglerat system som kunde garantera schyssta villkor och ett visst skydd mot olagliga aktiviteter (t.ex. terrorism och pengatvätt).

Numera är det Finansinspektionen som utfärdar licens för låneverksamhet i Sverige och kan återkalla det vid misstanke om brott eller misskötsel gentemot låntagaren. Kontroller sker regelbundet på marknaden.

Låna utan UC – en ny form av snabblån

Lån utan UC har funnits i flera decennier och är ett av de populäraste formerna av privatlån som finns på den svenska marknaden. UC står för Upplysningscentralen – storbankernas kreditupplysningsföretag. UC’s uppgift är att kontrollera låntagares kreditvärdighet, vare sig det gäller privatpersoner eller företag.

Nackdelen med en kreditupplysning via UC är att ju fler upplysningar du samlar på dig desto större är risken att du i framtiden nekas lån. Ska du ansöka om ett större lån, t.ex. bolån eller billån, vänder sig långivaren med största sannolikhet till UC för en kreditupplysning.

För mindre privatlån går det däremot att undvika UC genom att söka ett sk. ”lån utan UC”. I praktiken innebär det att kreditupplysningen sker via ett annat oberoende kreditupplysningsinstitut. Att låna utan UC kan alltså löna sig om du i framtiden tänkt ansöka om flera lån.