Svensk film genom åren

Svensk film har bjudit på många guldkorn under årens gång, tillsammans med en rejäl skopa sämre filmer. Filmer som Det sjunde inseglet och Bröderna Lejonhjärta har haft stor påverkan på filmvärlden, inte bara i Sverige och Norden, utan i hela världen. Skådespelare och skådespelerskor som Ingrid Bergman och Greta Garbo har även gjort stora avtryck och bidragit med otroliga insatser, något som nu följs av våra nuvarande stjärnskådisar som Alicia Vikander och Alexander Skarsgård.

Gårdagens filmer

Sverige är knappast kända för sina filmer, men förr i tiden levererade faktiskt Sverige några riktiga guldkorn som idag klassas som riktiga klassiker. Ingmar Bergman är skaparen till flera av dessa, där Det sjunde inseglet är kronjuvelen i hans samling.

Bröderna Lejonhjärta är en annan filmklassiker som fortfarande älskas lika mycket. Filmen är baserad på Astrid Lindgrens berättelse med samma namn, samt regisserades av den talangfulla Olle Hellbom.

Utöver detta finns det många fler filmer från förr som har satt stor prägel på svensk filmhistoria, varav Ingmar Bergman är den som har haft störst framgång och inflytande.

Nyare filmer

Lite nyare svenska filmer har inte haft riktigt samma påverkan på den internationella scenen, men har fortfarande satt stora avtryck och bidragit med mycket reflektion och underhållning. Några av Sveriges absolut bästa filmer under de senaste åren är:

Millennium-trilogin

Millennium-trilogin behöver knappast någon introduktion. Filmerna är baserade på de otroligt bra och populära böckerna av Stieg Larsson, samt har visat sig vara några av de bästa filmerna som Sverige någonsin har producerat. Serien visade sig till och med vara så pass populär att utländska filmstudior bestämde sig för att göra en amerikansk variant av serien.

Beck

Beck är en av Sveriges mest populära kriminalserier, samt har varit så under många år. Serien har lagt grunden för många nyare satsningar, exempelvis Bron, men är fortfarande lika relevant idag som för 10 år sedan. Serien har även fungerat som startskott för ett flertal olika stora skådespelartalanger, exempelvis den världskände Mikael Persbrandt.

En man som heter Ove

När filmen släpptes på juldagen 2015 blev den en omedelbar succé. Filmen var något av en succé redan innan den släpptes, detta tack vare att den baserades på den bästsäljande boken med samma namn från Fredrik Backman. En mycket sevärd film som innehåller både humor och drama.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Den här filmen med Robert Gustafsson i huvudrollen är en av Sveriges bästa och roligaste filmer genom tiderna. Filmen regisserades av det komiska geniet Felix Herngren och är en av Sveriges mest lönsamma produktioner genom tiderna. Produktionen drog in nästan 350 miljoner kronor i intäkter, vilket bevisar hur populär den blev vid dess lansering.

Hundtricket

Hundtricket är en komedi med Niclas Wahlgren och Alexander Skarsgård i huvudrollerna. Filmens handling går ut på att karaktärerna testar “hundtricket”, vilket betyder att man använder en hund för att få uppmärksamhet från det motsatta könet. Filmen blev omedelbart en succé, samt fortsätter att vara en stor favorit hos många än idag. Alexander Skarsgård fick även sitt första riktiga genombrott tack vare den här produktionen.

Nya filmer som går att streama

Dagens streamingtjänster erbjuder många kvalitativa svenska filmer med ett enda knapptryck. På sajter som Netflix och Viaplay hittar du några av ovanstående filmer, samt att du till och med kan se på dem när du befinner dig utanför Sveriges gränser (detta med hjälp av en VPN).

När du befinner dig utanför Sveriges gränser, exempelvis när du är på semester eller tjänsteresa i utlandet, kan du fortfarande få tillgång till detta genom att använda en VPN-tjänst. Tjänsten ger dig möjlighet att använda en svensk IP-adress istället för den lokala IP-adress som finns där du befinner dig, samt ger dig faktiskt även några andra förmåner och fördelar.

Med en VPN får du ett utökat säkerhetsskydd, detta tack vare att all kommunikation mellan din dator och omvärlden blir krypterad, vilket även ger dig ett extra lager av anonymitet. Du kan använda Nordvpn coupon för att få ett bra erbjudande.

Slutord

Svensk film har utvecklats mycket sedan filmens begynnelse, samt har haft stora avtryck på den globala filmhistorien. Sverige har bidragit med både framgångsrika filmer, regissörer, manusförfattare och skådespelare, varav Ingmar och Ingrid Bergman, Greta Garbo och Alicia Vikander ligger i framkant.

Filmer som Det sjunde inseglet, Män som hatar kvinnor och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har haft stora framgångar på den svenska och nordiska marknaden, men även inom resterande Europa och världen. Många av dessa filmer går även att streama via populära streamingtjänster, samt går till och med att se på från utlandet med hjälp av en VPN-tjänst.