Viktiga saker att ha i åtanke innan du tar ut ett lån

Att ta lån i Sverige idag är rätt normalt, men trots det så har det blivit stigmatiserat och nästan skamligt. Många menar att de vill kunna leva sitt liv utan att behöva tänka på att betala av ett lån, men om du inte är en miljonär redan är det nästan omöjligt för dig att leva ett skuldfritt liv- om du vill göra de ting som alla andra gör. Ska du köpa ett hus eller en bil? Det går såklart att göra med en direktbetalning, men sannolikheten för att du har dessa pengar OCH kan överleva en tid framöver är rätt låg.

Det är alltså inget pinsamt med att ta ett lån, så länge du har en plan för hur du ska kunna betala tillbaka din skuld. Men innan du tar ut ett lån ska du vara förberedd, och för att göra dig mer bekväm med ditt val diskuterar vi här några viktiga punkter att tänka på innan du genomför ditt lån!

1. Estimera hur mycket pengar du behöver
Det första du ska tänka på innan du tar ditt lån är att veta hur mycket pengar du behöver. Det är viktigt att du endast lånar så mycket som behövs, och inte mer. Din framtida långivare kommer därefter att överväga grundläggande information, inklusive din inkomst, i din kreditrapport. Innan du ansöker om lånet måste du också bestämma vilken avbetalning som passar din budget.

2. Jämför olika långivare för att hitta den mest optimala
Det finns en mängd olika alternativ idag för lån, och en variation av olika långivare. Detta kan kännas läskigt och göra processen ännu svårare, men faktiskt har det sina fördelar. Genom detta stora utbud har du större möjligheter för att hitta ett lån och en långivare som är mest optimal för dina mål och din ekonomi. Behöver du hjälp med att hitta rätt lån för din situation kan du på Loanscouter-webbplatsen få hjälp med att jämföra olika lån så att du hittar ett för dig.

3. Bestäm dig för ett lån och ansök
När du hittat ett lån som passar dig och din ekonomi bäst är nästa steg att ansöka över det. I denna process fyller du i en ansökan och skickar in den. Därefter gör långivaren en kreditprövning för att kontrollera att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att bli beviljad lånet. Detta steg kan ta längre tid, och därför är det viktigt att du är ute i god tid om du ska ha dina pengar före ett visst datum.

Är lån en bra idé?
Ja och nej. Om du lånar av en bra långivare, använder lånet till rätt anledningar och kan betala tillbaka det: ja, då är ett personligt lån en smart idé. Om lånet du överväger har en enormt hög ränta och återbetalningsplanen känns svår att genomföra: nej, då kommer ett lån göra dig mer illa än väl. Likt allt annat du gör här i livet ska du väga för- respektive nackdelar mot varandra och överväga det som gynnar dig mest.